Number of the records: 1  

Break-Even Point Analysis in a Selected Winery

  1. Title Break-Even Point Analysis in a Selected Winery
    TranslationAnalýza bodu zvratu vo vybranom vinárstve
    Author infoDominika Čeryová, Jana Ladvenicová
    Author Čeryová Dominika
    Co-authors Ladvenicová Jana
    Source document Acta Oeconomica Universitatis Selye : International Scientific Journal. Vol. 11, no. 2 (2022), pp. 20-29. - Komárno : Univerzita J. Selyeho v Komárne, 2022. ISSN 1338-6581
    Document kindschedule of articles from periodics
    LanguageEnglish
    Country of EditionSlovak Republic
    Keywords náklady * produkcia * víno * vinohradníctvo * Slovensko
    AnnotationVinohradníctvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Územie krajiny je rozdelené do šiestich vinohradníckych oblastí. K 31. júlu 2021 bolo zaregistrovaných 692 aktívnych vinárov. Hlavným cieľom tohto príspevku je analyzovať bod zvratu najpredávanejších produktov vo vybranom vinárstve pôsobiacom v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti v období rokov 2016-2020. Tento príspevok porovná produkciu vybranej spoločnosti s produkciou bodu zvratu. Hodnotí sa priemerný čistý zisk a priemerná predajná cena fľaše vybraných vín. Ďalej sa zameriame na kvantifikáciu prevádzkovej páky a miery prevádzkovej páky, ktorá porovnáva zmeny v EBIT s nárastom tržieb. Výsledky ukazujú, že spoločnosť bola zisková z predaja všetkých štyroch najpredávanejších vín v sledovanom období, pretože skutočná produkcia prevyšovala produkciu na hranici rentability. Ani najvyšší zisk na fľašu vína nemusí automaticky znamenať najvyšší celkový zisk, pretože je ovplyvnený najmä počtom vyrobených a predaných fliaš. Posledný výsledok ukazuje, že obrovský rozdiel medzi jednotkovou cenou a priemernými variabilnými nákladmi znamená výraznejší prevádzkový pákový efekt a stupeň prevádzkového pákového efektu.
    DatabaseARTICLES
    ReferencesPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Numbers2022: 2

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.