Number of the records: 1
Vývoj českého cukrovarnictví
Title Vývoj českého cukrovarnictví Parallel title Development of Sugar Factories in Czech Republic Translation Vývoj českého cukrovarníctva Author info Antonín Věžník, Filip Jadlovský Author Věžník Antonín Co-authors Jadlovský Filip Source document Geografické informácie : časopis Katedry geografie a regionálneho rozvoja FPV UKF v Nitre. Roč. 25, č. 2 (2021), s. 88-108. - Nitra : Fakulta prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, 2021. ISSN 1337-9453 DOI 10.17846/GI.2021.25.2.88-108 Document kind schedule of articles from periodics Language Czech, English Country of Edition Slovak Republic Keywords geografia hospodárska * priemysel cukrovarnícky * cukrovarníctvo * cukrovary * cukor * repa cukrová * výroba poľnohospodárska * vývoj štruktúry hospodárskej * Česko Annotation Cukrovarníctvo má v Českej republike významnú históriu, a to tak z hľadiska pestovania cukrovej repy, ako aj výroby cukru. Tento fenomén pretrváva v ČR už viac ako 200 rokov a počas tohto dlhého obdobia prešiel niekoľkými etapami, ktoré mali pozitívny aj negatívny vplyv na historický vývoj českého cukrovarníctva. Cieľom článku je analyzovať české cukrovarníctvo z geografického hľadiska, najmä z hľadiska historického vývoja počtu cukrovarov, ale aj súčasného stavu českého cukrovarníctva. Zhodnotený je aj vplyv spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie na výrobu cukru v ČR a načrtnuté sú možnosti ďalšieho rozvoja tohto odvetvia v ČR. Historický vývoj českého cukrovarníctva je charakterizovaný najmä z hľadiska počtu cukrovarov, ktoré sú uvedené v tabuľkách a grafoch. Database ARTICLES References PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika Numbers 2021: 2
File name Size Typ prístupu Plný text PDF 1 MB publicly available article
Number of the records: 1