Number of the records: 1  

Bezprostredný britský a francúzsky ohlas znárodnenia Suezského prieplavu

  1. Title Bezprostredný britský a francúzsky ohlas znárodnenia Suezského prieplavu . 2.
    TranslationImmediate British and French Response to the Nationalization of the Suez Canal
    Author infoKarol R. Sorby
    Author Sorby Karol R. EUBFMVKMV - Katedra medzinárodných politických vzťahov FMV
    Source document Almanach : aktuálne otázky svetovej ekonomiky a politiky : vedecký časopis. Roč. 12, č. 1 (2017), s. 24-40 online. - Bratislava : Fakulta medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave, 2017. ISSN 1339-3502
    Document kindschedule of articles from periodics
    LanguageSlovak
    Country of EditionSlovak Republic
    Keywords Francúzsko * Veľká Británia * USA * história * znárodnenie * prieplavy * politika medzinárodná * konflikty medzinárodné
    AnnotationPokračovanie príspevku z predchádzajúceho čísla. Na Západe pochybovali o tom, že Egypťania majú dostatočné technické a organizačné schopnosti na zvládnutie prevádzky v prieplave. Ani Británia, ani Francúzsko však neboli schopné zaútočiť na Egypt okamžite a ovládnuť prieplav a americký prezident Dwight Eisenhower, počas kampane za opätovné zvolenie tvrdil, že USA sa nepripoja ani nepodporia žiadnu vojenskú akciu bez schválenia kongresu. Vyzýval na diplomatické riešenie a vyslal Johna Fostera Dullesa, ministra zahraničných vecí do Londýna, aby upokojil situáciu. Americká administratíva dala jasne najavo, že dáva prednosť mierovému urovnaniu suezského sporu. Základom amerického postoja bolo, že vojna by znamenala katastrofu pre záujmy Západu v Ázii a v Afrike.
    Public work categoryScientific titles in home not carented magazines and other year-books
    DatabasePUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    No. of Archival CopyE17 00239-001, online
    ReferencesPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Numbers2017: 1

    File nameSizeTyp prístupu
    Archív publikačnej činnosti205.1 KBz IP adresy SEK po prihlásení
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.