Number of the records: 1  

Konštrukcia modelov dopytu a kvantifikácia faktorov vplyvu na spotrebu hovädzieho mäsa v Slovenskej republike

  1. Title Konštrukcia modelov dopytu a kvantifikácia faktorov vplyvu na spotrebu hovädzieho mäsa v Slovenskej republike
    TranslationDemand models construction and quantification of the factors of impact on beef consumption in the Slovak Republic
    Author infoDaniela Kunová, Peter Bielik
    Author Kunová Daniela
    Co-authors Bielik Peter
    Source document Acta oeconomica et informatica : vedecký časopis pre ekonomiku a informatiku v poľnohospodárstve. Roč. 10, č. 1 (2007), s. 6-9. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2007. ISSN 1335-2571
    Document kindschedule of articles from periodics
    LanguageSlovak
    Country of EditionSlovak Republic
    systematics 519.86 - Teória ekonomicko-matematických modelov
    Keywords modelovanie ekonometrické * dopyt * spotreba * mäso * Slovensko
    AnnotationSkúmala sa spotreba hovädzieho mäsa v SR. Pre odhad dopytu boli použité panelové dáta a aplikovaná metóda fixných efektov. Ako podkladová základňa je v práci využitá databáza Štatistického úradu SR v Bratislave. Nosnou časťou sú údaje uvádzané v publikáciách "Príjmy, výdavky a spotreba súkromných domácností SR", ktoré analyzujú štatistiku rodinných účtov. Podkladové údaje sú čerpané za roky 1993 až 2003. Koeficient priamej cenovej elasticity dopytu po hovädzom mäse je -0,47, príjmovej elasticity 0,91 a krížovej cenovej elasticity 0,8, pričom hovädzie a bravčové mäso sú v substitučnom vzťahu. Bol zistený výrazný vplyv ochorenia BSE na spotrebu, pričom dopyt po hovädzom mäse klesol v SR o 35 percent. Za sledované obdobie spotreba hovädzieho mäsa medziročne klesala o 10 percent.
    DatabaseARTICLES
    ReferencesPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Numbers2007: 1

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.