Number of the records: 1
Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva
Title Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva Parallel title Economic and social aspects of food industry Author info Dagmar Matošková, Eva Uhrinčaťová Author Matošková Dagmar Co-authors Uhrinčaťová Eva Source document Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 1 (2015), s. 27-41 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336 Document kind schedule of articles from periodics Language Slovak Country of Edition Slovak Republic systematics 663/664 - Potravinárstvo Keywords potravinárstvo * priemysel potravinársky * Slovensko * situácia hospodárska * zamestnanci * mzdy * produktivita práce * náklady * rentabilita * hodnota pridaná * analýza regresná Annotation Článok hodnotí ekonomickú situáciu potravinárstva v SR vo vzťahu k jeho ekonomicko-sociálnym aspektom a identifikuje ekonomické ukazovatele s efektom na zamestnanosť v potravinárskom priemysle. Potravinárske podniky sa snažia zvyšovať konkurencieschopnosť svojich výrobkov na domácom a zahraničných trhoch okrem iného prostredníctvom zvyšovania produktivity práce a znižovania nákladovosti s dopadom na počet zamestnancov, ktorý v období rokov 2008-2013 v potravinárskom sektore klesol o pätinu. Z regresnej analýzy vyplýva, že k významným ukazovateľom s vplyvom na mzdy zamestnancov v potravinárskom priemysle patrí pridaná hodnota, majetok, záväzky a náklady fariem. Database ARTICLES References PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika Numbers 2015: 1
File name Size Typ prístupu PDF fulltext 820.8 KB publicly available article
Number of the records: 1