Number of the records: 1  

Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva

  1. Title Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva
    Parallel titleEconomic and social aspects of food industry
    Author infoDagmar Matošková, Eva Uhrinčaťová
    Author Matošková Dagmar
    Co-authors Uhrinčaťová Eva
    Source document Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 1 (2015), s. 27-41 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336
    Document kindschedule of articles from periodics
    LanguageSlovak
    Country of EditionSlovak Republic
    systematics 663/664 - Potravinárstvo
    Keywords potravinárstvo * priemysel potravinársky * Slovensko * situácia hospodárska * zamestnanci * mzdy * produktivita práce * náklady * rentabilita * hodnota pridaná * analýza regresná
    AnnotationČlánok hodnotí ekonomickú situáciu potravinárstva v SR vo vzťahu k jeho ekonomicko-sociálnym aspektom a identifikuje ekonomické ukazovatele s efektom na zamestnanosť v potravinárskom priemysle. Potravinárske podniky sa snažia zvyšovať konkurencieschopnosť svojich výrobkov na domácom a zahraničných trhoch okrem iného prostredníctvom zvyšovania produktivity práce a znižovania nákladovosti s dopadom na počet zamestnancov, ktorý v období rokov 2008-2013 v potravinárskom sektore klesol o pätinu. Z regresnej analýzy vyplýva, že k významným ukazovateľom s vplyvom na mzdy zamestnancov v potravinárskom priemysle patrí pridaná hodnota, majetok, záväzky a náklady fariem.
    DatabaseARTICLES
    ReferencesPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Numbers2015: 1

    File nameSizeTyp prístupu
    PDF fulltext820.8 KBpublicly available
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.