1. Konkurenčná schopnosť odvetvia živočíšnej výroby vo vybraných kandidátskych krajinách pred vstupojm do EÚ
Title | Konkurenčná schopnosť odvetvia živočíšnej výroby vo vybraných kandidátskych krajinách pred vstupojm do EÚ |
---|---|
Translation | Competitiveness of livestock sector in selected EU candidate countries |
Author info | Cemal Atici, Goksel Armagan, Peter Szovics |
Author | Atici Cemal |
Co-authors | Armagan Goksel |
Szovics Peter | |
Source document | Acta oeconomica et informatica : vedecký časopis pre ekonomiku a informatiku v poľnohospodárstve. Roč. 7, č. 2 (2004), s. 53-56. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2004. ISSN 1335-2571 |
Document kind | schedule of articles from periodics |
Language | English |
Country of Edition | Slovak Republic |
systematics | 636/639 - Chov zvierat. Produkty domácich zvierat a zveriny. Poľovníctvo. Rybárstvo |
Keywords | výroba živočíšna * výrobky poľnohospodárske * výrobky živočíšne * konkurencieschopnosť * Európska únia |
Annotation | Hodnotenie súčasného stavu sektora živočíšnej výroby v kandidátskych krajinách EÚ vo vybraných výrobkoch ako sú mäso, mlieko, syry a vajíčka s dôrazom na konkurencieschopnosť. Ukazovateľ komparatívnych výhod bol aplikovaný s cieľom určenia konkurenčnej schopnosti vybraných výrobkov. Výsledky dokazujú, že Lotyšsko má komparatívnú výhodu v masle, Maďarsko v hydine a Bulharsko v chove oviec a kôz v porovnaní s ostatnými krajinami. EÚ liberalizuje spoločnú poľnohospodársku politiku, a preto je potrebné aby pristupujúce krajiny boli obozretné v oblasti ďalšej podpory živočíšnej výroby a mali by vykonať nevyhnutné zmeny na zvýšenie konkurenčnej schopnosti tohto odvetvia. |
Database | ARTICLES |
References | PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika |
Numbers | 2004: 1-2 |