Časová predpoveď dosiahnutia ďalšieho vrcholu a dna bitcoinu na základe analýz predchádzajúcich cyklov
Author info
Peter Badura
Author
Badura Peter EUBFPMKPF - Katedra podnikových financií FPM
Source document
Economics, Finance and Business Management 2023 [EFAM 2023] : Economics, Management and Entrepreneurship in Digital Age 2023 : 19th October 2023, Bratislava, Slovak Republic. Pp. 455-462. - Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2023 / Lešková Radka ; Majtán Štefan ; Kokles Mojmír ; Economics, Finance and Business Management 2023 : Economics, Management and Entrepreneurship in Digital Age 2023 International Scientific Conference. ISBN 978-80-225-5058-1
Prvou verejnou kryptomenou, ktorá bola kedy vytvorená, bol bitcoin (BTC). Celá neskoršia technológia blockchain proof of work, ktorú používajú ostatné kryptomeny, je založená na hlavných princípoch bitcoinu. Pri blockchaine sa všetky transakcie ukladajú do po sebe nasledujúcich blokov. Potvrdzovanie transakcií majú na starosti tzv. mineri a za svoju prácu dostávajú odmenu. Odmena sa raz za niekoľko rokov zníži na polovicu, čo sa nazýva „halving“. Cieľom príspevku je analyzovať doterajšie udalosti halvingu a urobiť predpoveď, kedy by bitcoin mohol v budúcnosti dosiahnuť svoj ďalší cenový vrchol a dno. Hlavné použité metódy boli analýza a porovnanie predchádzajúcich cenových cyklov bitcoinu. Výsledky ukazujú, že medzi halvingom a cenovými vrcholmi a dnami bitcoinu existovala zákonitosť. Cyklus vykazuje jasné znaky opakujúceho sa správania, ktoré umožňuje predpovedať, kedy cena bitcoinu dosiahla vrchol a dno. Zistenia ukazujú, že po ďalšom halvingu dosiahne bitcoin svoj nový cenový vrchol približne v októbri – novembri 2025 a bitcoin dosiahne nové dno daného cyklu okolo októbra – novembra 2026.
Public work category
Reports at home scientific conferences
Database
PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
No. of Archival Copy
E23 00660-046, kópia plného textu
File name
Size
Typ prístupu
Plný text PDF
351.8 KB
z IP adresy SEK po prihlásení
This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about
how we use cookies.