Počet záznamov: 1  

Vybrané ekonomické parametre potravinárskeho priemyslu SR a EÚ

  1. Názov Vybrané ekonomické parametre potravinárskeho priemyslu SR a EÚ
    Preklad názvuSelected economic parameters of the SR and EU food industry
    Autorské údajeSvetlana Belešová
    Autor Belešová Svetlana
    Zdrojový dokument Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 6, č. 4 (2006), s. 25-34. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2006. ISSN 1335-6186
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Systematika 663/664 - Potravinárstvo
    Heslá potravinárstvo * vývoj hospodársky * ukazovatele * produkt domáci hrubý * zamestnanosť * zisk * cukrovarníctvo * priemysel mliekarský * produkcia * potraviny * Slovensko * Európska únia
    AnotáciaVývoj pozície potravinárskeho priemyslu SR na základných ukazovateľoch hospodárstva SR. Pretrváva pokles podielu na HDP národného dôchodku SR. Štrukturálne zmeny merané ukazovateľmi produkcie, zamestnanosti a počtu podnikov podľa výrobných odborov potravinárskeho priemyslu SR. Z hľadiska výsledku hospodárenia zlomovým bol rok 2001, odkedy potravinári dosahujú zisk. V rokoch 1999-2004 potravinársky priemysel zlepšil hospodárenie o 2,5 mld Sk, a to výraznou zásluhou cukrovarníckych podnikov. Výsledok hospodárenia najviac zhoršili mliekarenské podniky. Komparácia výslekov výroby potravín a nápojov EÚ a SR ukazuje, že potravinárstvo EÚ podobne ako SR je dominantné veľkým počtom malých a stredných podnikov, kým produktivita práce a pridaná hodnota sa tak v slovenskom ako aj v európskom potravinárstve koncentruje do veľkých podnikov.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2006: 1-4

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.