Počet záznamov: 1  

Oceňovanie opcií na dlhodobú úrokovú mieru

  1. Názov Oceňovanie opcií na dlhodobú úrokovú mieru : (pokračovanie oceňovanie opcií)
    Autorské údajeValér Demjan
    Autor Demjan Valér EUBFNHKBF - Katedra bankovníctva a medzinárodných financií FNH
    Zdrojový dokument Finančné trhy : odborný mesačník pre teóriu a prax finančných trhov. Č. Apríl 2008 (2008). - Bratislava : Derivát. ISSN 1336-5711
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Systematika 336.76 - Burzovníctvo. Peňažný trh
    Heslá opcie * dlhopisy * oceňovanie * modely stochastické * miera úroková
    AnotáciaV oblasti financií a ekonómie bolo rozpracovaných mnoho modelov rovnovážnej časovej štruktúry. Napríklad Cox, Ingersoll a Rossov model (1985), Vasicekov model (1977), Brennan a Schwartzov model (1982), Courtadonov model (1982). Rovnovážne modely časovej štruktúry sú založené na tzv. bezarbitrážnych pohyboch úrokových mier. Bezarbitrážna časová štruktúra je založená na tvrdení, že žiadne aktívum alebo kombinácia aktív nemôže trvalejšie poskytovať vyššiu očakávanú návratnosť počas obdobia držby ako akékoľvek iné aktívum s rovnakým stupňom rizika. Táto podmienka je nevyhnutná pre zabezpečenie čo najväčšej platnosti a praktickej akceptácie opčného modelu.Všetky rovnovážne modely časovej štruktúry vychádzajú zo stanovenia stochastického procesu pre jeden alebo viacero faktorov, ktorými sú v tomto prípade časové úrokové miery. Modely, ako Vasicekov a Courtadonov, sú jednofaktorovými modelmi, kde je ako premenná stanovená krátkodobá úroková miera. Z nej sú potom odvodené rovnovážne úrovne pre všetky ostatné úrokové miery. Brennan a Schwartz vytvorili dvojfaktorový model. Cox, Ingersoll a Ross poskytujú model všeobecnej rovnovážnej štruktúry. Objasnenie jedného z prvých modelov, a to Vasicekovho modelu.
    URLhttp://www.derivat.sk/files/casopis%202008/OcenovanieOpciiNaDlhodUrMieru[1].doc
    Báza dátČLÁNKY

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.