Počet záznamov: 1  

Basel III a stabilita bankového sektora

  1. Názov Basel III a stabilita bankového sektora
    Autorské údajeDaniela Tkáčová, Nina Bratková
    Autor Tkáčová Daniela EUBFNHKBF - Katedra bankovníctva a medzinárodných financií FNH
    Spoluautori Bratková Nina EUBFNHKBF - Katedra bankovníctva a medzinárodných financií FNH
    Zdrojový dokument Globálna hospodárska a finančná kríza - quo vadis? : elektronický recenzovaný zborník : vedecký seminár Katedry bankovníctva a medzinárodných financií : 4. júla 2013, Bratislava. [S. 1-7]. - Bratislava : Fin Star, 2013. ISBN 978-80-970244-9-9
    Výstup z projektu ITMS 26240120032 Vytvorenie excelentného pracoviska ekonomického výskumu pre riešenie civilizačných výziev v 21. storočí
    PoznámkyITMS 26240120032
    Druh dokumenturozpis článkov zo zborníkov
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Systematika 336.71 - Bankovníctvo. Banky
    Heslá banky * regulácia * likvidita * primeranosť kapitálová
    AnotáciaNová kapitálová štruktúra podľa Basel III zrejme prinesie lepšie využitie nástroja kapitálovej primeranosti ako brzdy v úverovej expanzii. Komerčné banky budú svoju pozornosť upriamovať viac na menej rizikové aktíva, ktorými sú najmä cenné papiere a krátkodobé úvery. Prínosom zrejme bude skvalitnenie kapitálu v podobe zvýšenia požiadavky vlastného kapitálu Tier 1, čím vznikne väčšia zainteresovanosť vlastníkov banky na jej riziku. Nové pravidlá likvidity budú orientovať banky na tradičné činnosti. Prínosom bude aj to, že vzniknú medzinárodne porovnateľné ukazovatele likvidity. Zrejme dôjde k zníženiu podielu vysoko výnosových aktív v portfóliách bánk – predovšetkým v bankových sektoroch krajín východnej Európy. Prínos proticyklického vankúša.
    Kategória EPCPublikované príspevky na domácich vedeckých konferenciách
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE13 00713-003, originál dokumentu

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.