Počet záznamov: 1  

Vzťahy medzi akreditívnej a inkasnej operácie

  1. Názov Vzťahy medzi akreditívnej a inkasnej operácie
    Preklad názvuRelations between subjects to letter of credit and documentary collection operations
    Autorské údajeEdita Hajnišová
    Autor Hajnišová Edita
    Zdrojový dokument Acta facultatis iuridicae Universitatis Comenianae : vedecký časopis Právnickej fakulty. T. 32, č. 2 (2013), s. 180-188. - Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2013. ISSN 1336-6912
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Systematika 336.71 - Bankovníctvo. Banky
    Heslá styk platobný * inkaso dokumentárne * akreditív dokumentárny * obchod zahraničný
    AnotáciaDokumentárne úhrady sa využívajú najmä medzi obchodnými partnermi, ktorí sa navzájom nepoznajú, prípadne sa nachádzajú v rizikových krajinách. Obaja obchodní partneri v zahraničnom obchode, tak vývozca, ako i dovozca, nesú veľké riziká. Importér je predovšetkým v nebezpečenstve, že napriek vykonanej platbe nedostane tovar, prípadne dostane tovar, ktorý nezodpovedá napr. kvalitou podľa uzavretej zmluvy. Exportér nemá na druhej strane istotu, či mu dodaný tovar importér riadne zaplatí. Nástrojom na zabezpečenie týchto, ale nielen týchto rizík, sa stali dokumentárne platobné techniky, dokumentárne inkaso a dokumentárny akreditív. Výber z týchto dvoch alter-natív je podmienený tým, aké a koho riziká sa majú predovšetkým zabez-pečiť. Používanie dokumentárneho inkasa sa zvyšuje v pokojných z politic-kého a ekonomického hľadiska časoch, kým frekvencia akreditívu rastie v čase krízy a ekonomickej turbulencie. S postupom času sa tiež vyvíjajú no-vé elektronické systémy, ktoré majú ambíciu nahradiť spomínané tradičné akreditívy v listinnej forme.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Zväzky2013: 1-2

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.