Počet záznamov: 1
Ekonomická výkonnosť a konkurencieschopnosť slovenského agropotravinárstva
Názov Ekonomická výkonnosť a konkurencieschopnosť slovenského agropotravinárstva Súbežný názov Economic performance and competitiveness of Slovak agriculture and food sector Autorské údaje Zuzana Chrastinová, Dagmar Matošková, Slávka Krížová Autor Chrastinová Zuzana Spoluautori Matošková Dagmar Krížová Slávka Zdrojový dokument Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 4 (2015), s. 64-87 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336 Druh dokumentu rozpis článkov z periodík Jazyk dokumentu slovenčina Krajina vydania Slovenská republika Systematika 338.43 - Poľnohospodárstvo ako hospodárske odvetvie Heslá agropotravinárstvo * poľnohospodárstvo * potravinárstvo * hodnota pridaná * konkurencieschopnosť * obchod zahraničný * sebestačnosť * trh domáci * výrobky domáce * Slovensko Anotácia Analýza ekonomickej výkonnosti a konkurencieschopnosti slovenského agropotravinárstva. Akcent je v článku položený na determinanty makroekonomického vývoja a účasti odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva na národnom hospodárstve, ako aj na konkurencieschopnosť agropotravinárskych komodít na domácom a zahraničnom trhu. Agropotravinárstvo ako komplex odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva sú úzko späté a na seba nadväzujú. Poľnohospodárstvo je prvotným produkčným článkom potravinovej vertikály s rozhodujúcou väzbou svojej produkcie na potravinársky priemysel. V konkurencieschopnosti slovenských agropotravinárskych komodít existujú značné rezervy. Alarmujúcim je fakt, že sa zo Slovenska vyváža čoraz viac agrárnych komodít, ktoré sa k nám vracajú vo forme spracovaných výrobkov, čo prehlbuje negatívne saldo obchodnej bilancie, pričom podiel domácich potravinárskych výrobkov na slovenskom trhu klesá. Báza dát ČLÁNKY Odkazy PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika Čísla 2015: 4
článok
Počet záznamov: 1