Počet záznamov: 1  

Stravné od 1. 1. 2022

  1. Názov Stravné od 1. 1. 2022
    Autorské údajePetra Krišková
    Autor Krišková Petra EUBFHIKUA - Katedra účtovníctva a audítorstva FHI
    Zdrojový dokument Účtovníctvo - audítorstvo - daňovníctvo : v teórii a praxi. Roč. 29, č. 11 (2021), s. 13-16. - Bratislava : Slovenská komora certifikovaných účtovníkov, 2021. ISSN 1335-2024
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá stravovanie zamestnancov * stravné * zmennosť * doklady daňové * výdavky * výdavky daňové * hodnota * dane z hodnoty pridanej
    AnotáciaPrvá zmena v rámci stravného súvisí s novelizáciou zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, a to konkrétne v § 19 ods. 2 písm. p). Podnikateľ s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov (napr. SZČO) pri uplatňovaní daňových výdavkov na stravovanie nebude musieť preukazovať dokladmi nákup stravy, resp. nákup gastrolístkov. Znižuje sa administratívna záťaž na podnikateľov, no dochádza k zníženiu možných daňových výdavkov podnikateľov. Výška, akú si po novom bude možné uplatniť bez dokladovania do daňových výdavkov sa znižuje na 55 % z hodnoty stravného pre prvé časové pásmo za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku. Na každý odpracovaný deň si podnikateľ do výdavkov uplatní sumu 2,81 eura bez potreby ďalšieho dokladovania výdavkov na stravovanie. Druhá zmena: od 1. 1. 2022 v súvislosti s novelizáciou z. č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z.n.p. § 5 ods. 7, písm. b) rovnakým spôsobom bude oslobodený od dane z príjmov každý spôsob príspevku zamestnávateľa na stravovanie najviac vo výške 55 % sumy stravného, ktoré sa poskytuje pri pracovnej ceste do výšky 2,81 eur.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2021: 11

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.