Počet záznamov: 1  

Funkcionálna analýza rozptylu: prípadová štúdia z potravinárskeho priemyslu

  1. Názov Funkcionálna analýza rozptylu: prípadová štúdia z potravinárskeho priemyslu
    Súbežný názovFunctional Analysis of Variance: Case Study From Food Industry
    Autorské údajePeter Knížat
    Autor Knížat Peter EUBFHIKOV - Katedra operačného výskumu a ekonometrie FHI
    Zdrojový dokument Nové trendy v ekonometrii a operačním výzkumu : mezinárodní vědecký seminář, 30. listopad - 2. prosinec 2022, Praha. S. 71-77. - Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2022 / König Brian ; Lukáčik Martin ; Borovička Adam ; Fendek Michal ; Goga Marián ; Nové trendy v ekonometrii a operačním výzkumu 2022 Mezinárodní vědecký seminář. ISBN 978-80-225-5006-2
    Druh dokumenturozpis článkov zo zborníkov
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá priemysel potravinársky * analýza dát * systémy informačné * matematika * štatistika
    AnotáciaTechnologický pokrok v informačných systémoch poskytol možnosť zaznamenávať veľmi veľké súbory dát, ktorý tiež umožňuje meranie fyzikálnych alebo sociálnych fenoménov presnejším spôsobom. Dáta v takýchto viacrozmerných súboroch sa dajú transponovať do matematických, tzv. funkcionálnych, objektov pre pozorované vzorky. Štatistická terminológia určená na spracovanie tohto druhu viacrozmerných matematických objektov sa nazýva analýza funkcionálnych dát. V tomto článku predstavíme teoretický rámec, ktorý transponuje reálne dáta na funkcionálne a definuje tieto matematické objekty v štatistickej metóde analýzy rozptylu. V prípadovej štúdii z potravinárskeho priemyslu ukážeme aplikáciu tohto teoretického rámca na pozorované dáta, ktorej cieľom bude overenie, či je možné určiť obsah tuku vo vzorke mäsa na základe spektrálnych absorbancií meraných infračerveným analyzátorom.
    Kategória EPCPublikované príspevky na zahraničných vedeckých konferenciách
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE22 00545-006, kópia plného textu

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    Plný text PDF556.2 KBz IP adresy SEK po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.