Počet záznamov: 1  

Hodnotenie a mapovanie kvality poľnohospodárskych pôd Slovenska

  1. Názov Hodnotenie a mapovanie kvality poľnohospodárskych pôd Slovenska
    Súbežný názovAgricultural Soil Quality in Slovakia: Evaluation and Mapping
    Autorské údajeJozef Vilček, Štefan Koco, Silvia Imrichová, Monika Lörincová
    Autor Vilček Jozef
    Spoluautori Koco Štefan
    Imrichová Silvia
    Lörincová Monika
    Zdrojový dokument Geografický časopis : [recenzovaný vedecký časopis]. Roč. 74, č. 3 (2022), s. 277-293. - Bratislava : Geografický ústav SAV, 2022. ISSN 0016-7193
    DOI 10.31577/geogrcas.2022.74.3.14
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina, angličtina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá geografia * environmentalistika * pôda poľnohospodárska * kvalita pôdy * znečistenie pôdy * ochrana pôdy * fond pôdny * plánovanie územné * okresy * Slovensko
    AnotáciaČlánok hodnotí kvalitu poľnohospodárskych pôd na základe produkčných a environmentálnych parametrov a ich ohrozenia. Z dostupných databáz o pôdnych parametroch na úrovni okresov Slovenska boli vypracované čiastkové pôdne indexy predstavujúce bodovú hodnotu pôdy, potenciálnu produkciu fytomasy, bioenergiu pôdy, schopnosť pôdy akumulovať vodu, transformáciu a imobilizáciu rizikových prvkov, transformáciu organických polutantov, indexy ohrozenia pôdy vodnou eróziou, zhutnením a úbytkom organickej hmoty. Prelínaním čiastkových indexov bol vytvorený tzv. integrovaný index kvality poľnohospodárskej pôdy pre všetky okresy Slovenska. Z analýzy celkovej kvality poľnohospodárskych pôd na Slovensku vyplýva, že najmenej kvalitné pôdy sa nachádzajú v oblasti Slovenského rudohoria, Slovenského stredohoria a Fatransko-tatranskej oblasti. Najkvalitnejšie pôdy sa nachádzajú v Podunajskej, Východoslovenskej a Záhorskej nížine. Výsledky môžu pomôcť zefektívniť ekonomické a environmentálne plánovanie nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre pôdny fond.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2022: 3

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    Plný text PDF3.8 MBverejne dostupné
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.