Počet záznamov: 1  

Zostanú absolventi univerzít v regióne? Politiky na podporu kvalifikovanej pracovnej sily - absolventov univerzít

  1. Názov Zostanú absolventi univerzít v regióne? Politiky na podporu kvalifikovanej pracovnej sily - absolventov univerzít
    Preklad názvuWill University Graduates Stay in the Region? Policies To Support Qualified Workforce - University Graduates
    Autorské údajeEva Belvončíková
    Autor Belvončíková Eva EUBFNHKVR - Katedra verejnej správy a regionálneho rozvoja FNH
    Zdrojový dokument Monitor hospodárskej politiky : [vedecko popularizačný časopis]. Č. 2 (2022), s. 14-18. - Bratislava : Ekonomická univerzita v Bratislave, 2022. ISSN 2453-9287
    PoznámkyVEGA 1/0774/19
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá sily pracovné * vzdelávanie vysokoškolské * miesta pracovné * absolventi * migrácia * regióny
    AnotáciaPodľa odhadu expertov zapojených do projektu ESPON The geography of new employment dynamics in Europe a podľa analýz na základe dát bude do roku 2025 takmer polovica nových ako aj nahrádzaných pracovných pozícií v Európe určená pre vysokokvalifikovanú pracovnú silu. Univerzitné vzdelanie nadobúda z uvedeného dôvodu čoraz viac na význame. Keďže pracovné príležitosti sú v rámci krajín aj regiónov zväčša rozložené nerovnomerne, absolventi univerzít často migrujú. Migrácia sa ale týka aj záujemcov o štúdium, pretože aj univerzity sú rozložené nerovnomerne. Podľa prieskumu MESA 10 s názvom To dá rozum sa len 15 % slovenských študentov študujúcich v Českej republike plánuje vrátiť naspäť na Slovensko a len 40 % iba zvažuje, že sa možno vrátia.
    Kategória EPCVedecké práce v domácich nekarentovaných časopisoch
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE22 00647-005, kópia plného textu
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2022: 2

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    Plný text PDF439.4 KBz IP adresy SEK po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.