Počet záznamov: 1  

Využitie kĺzavých priemerov v rámci inteligentných procesov v súčasnej priemyselnej revolúcii

  1. Názov Využitie kĺzavých priemerov v rámci inteligentných procesov v súčasnej priemyselnej revolúcii
    Súbežný názovUsing Moving Averages in Intelligent Processes in the Current Industrial Revolution
    Autorské údajePeter Badura, Lenka Kalusová
    Autor Badura Peter EUBFPMKPF - Katedra podnikových financií FPM
    Spoluautori Kalusová Lenka EUBFPMKPF - Katedra podnikových financií FPM
    Zdrojový dokument Dimenzia digitalizácie vo výrobe a logistike : recenzovaný zborník vedeckých statí. S. 25-32 CD-ROM. - Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM EU v Bratislave, 2022 / Richnák Patrik ; Olexová Cecília ; Fidlerová Helena. ISBN 978-80-225-4981-3
    PoznámkyVEGA 1/0375/20
    Druh dokumenturozpis článkov zo zborníkov
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá priemysel 4.0 * spracovanie dát * štatistika
    AnotáciaSpracovanie údajov je jednou z najčastejších úloh, ktorým čelí každá spoločnosť. Cieľom nášho príspevku je popísať tri vybrané typy kĺzavých priemerov a identifikovať ich hlavné výhody a nevýhody pri ich aplikácii na sériu údajov. Vybrali sme jednoduchý kĺzavý priemer, exponenciálny kĺzavý priemer a exponenciálny kĺzavý priemer s nulovým oneskorením. Dáta použité vo výskume boli špeciálne modelované tak, aby odhalili rýchlosť odozvy jednotlivých kĺzavých priemerov na zmeny vstupných údajov a tým aj ich silné a slabé stránky. Kĺzavé priemery boli vypočítané pre 15 období. Náš výskum odhalil, že exponenciálny kĺzavý priemer nereaguje oveľa lepšie ako jednoduchý. Naše posledné odporúčanie je, že manažéri by mali do svojho plánovacieho a rozhodovacieho procesu začleniť sofistikovanejšie prístupy – ako napríklad exponenciálny kĺzavý priemer s nulovým oneskorením, ktorý poskytuje oveľa lepšie výsledky.
    Kategória EPCVedecké práce v domácich recenzovaných vedeckých zborníkoch, monografiách
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE22 00650-004, kópia plného textu

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    Plný text PDF529.2 KBz IP adresy SEK po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.