Počet záznamov: 1  

Break-Even Point Analysis in a Selected Winery

  1. Názov Break-Even Point Analysis in a Selected Winery
    Preklad názvuAnalýza bodu zvratu vo vybranom vinárstve
    Autorské údajeDominika Čeryová, Jana Ladvenicová
    Autor Čeryová Dominika
    Spoluautori Ladvenicová Jana
    Zdrojový dokument Acta Oeconomica Universitatis Selye : International Scientific Journal. Vol. 11, no. 2 (2022), pp. 20-29. - Komárno : Univerzita J. Selyeho v Komárne, 2022. ISSN 1338-6581
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuangličtina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá náklady * produkcia * víno * vinohradníctvo * Slovensko
    AnotáciaVinohradníctvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Územie krajiny je rozdelené do šiestich vinohradníckych oblastí. K 31. júlu 2021 bolo zaregistrovaných 692 aktívnych vinárov. Hlavným cieľom tohto príspevku je analyzovať bod zvratu najpredávanejších produktov vo vybranom vinárstve pôsobiacom v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti v období rokov 2016-2020. Tento príspevok porovná produkciu vybranej spoločnosti s produkciou bodu zvratu. Hodnotí sa priemerný čistý zisk a priemerná predajná cena fľaše vybraných vín. Ďalej sa zameriame na kvantifikáciu prevádzkovej páky a miery prevádzkovej páky, ktorá porovnáva zmeny v EBIT s nárastom tržieb. Výsledky ukazujú, že spoločnosť bola zisková z predaja všetkých štyroch najpredávanejších vín v sledovanom období, pretože skutočná produkcia prevyšovala produkciu na hranici rentability. Ani najvyšší zisk na fľašu vína nemusí automaticky znamenať najvyšší celkový zisk, pretože je ovplyvnený najmä počtom vyrobených a predaných fliaš. Posledný výsledok ukazuje, že obrovský rozdiel medzi jednotkovou cenou a priemernými variabilnými nákladmi znamená výraznejší prevádzkový pákový efekt a stupeň prevádzkového pákového efektu.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2022: 2

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.