Počet záznamov: 1  

Multilateral Indices in Official Price Statistics and a New Additive Splicing Method

  1. Názov Multilateral Indices in Official Price Statistics and a New Additive Splicing Method
    Preklad názvuMultilaterálne indexy v oficiálnych cenových štatistikách a nová aditívna splicing metóda
    Autorské údajePeter Knížat, Helena Glaser-Opitzová, Andrea Furková, Mária Vojtková
    Autor Knížat Peter EUBFHIKOV - Katedra operačného výskumu a ekonometrie FHI
    Spoluautori Glaser-Opitzová Helena EUBFHIKSA - Katedra štatistiky FHI
    Furková Andrea EUBFHIKOV - Katedra operačného výskumu a ekonometrie FHI
    Vojtková Mária EUBFHIKSA - Katedra štatistiky FHI
    Zdrojový dokument Quality & Quantity : International Journal of Methodology. Vol. early access (2024), pp.[1-16]. - Cham : Springer Nature. ISSN 0033-5177
    DOI 10.1007/s11135-024-01848-3
    PoznámkyRegistrovaný: Scopus
    Druh dokumenturozpis článkov zo zborníkov
    Jazyk dokumentuangličtina
    Krajina vydaniaHolandsko
    Heslá index cien spotrebiteľských * cenníky * tovar * štatistika * trh domáci
    AnotáciaNahradenie tradičných zdrojov údajov umožňuje národným štatistickým úradom zhromažďovať veľké vzorky položiek produktov s príslušnými cenami zaznamenanými za častejšie časové obdobia. Pri niektorých kategóriách produktov si častá výmena položiek produktov vyžaduje dynamický prístup na definovanie vzorky produktov, ktorý možno dosiahnuť mesačnou aktualizáciou vzorky. Pri medzimesačnom porovnaní cenových zmien musia byť bilaterálne indexy zreťazené, čo môže viesť k skresleniu reťazového driftu. Multilaterálne metódy sú navrhnuté tak, aby znížili drift reťaze, aj keď ho úplne neodstránili. Nevýhodou multilaterálnych metód je ich nejednoznačná interpretovateľnosť a problém s revíziou.
    Kategória EPCADM
    Registrované vSCOPUS
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE24 00151-001, kópia plného textu

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    Plný text PDF1.4 MBz IP adresy SEK po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.