- Is the Response of the Slovak Labor Market Asymmetric to Output Chang…
Počet záznamov: 1  

Is the Response of the Slovak Labor Market Asymmetric to Output Changes?

  1. Názov Is the Response of the Slovak Labor Market Asymmetric to Output Changes?
    Preklad názvuReaguje trh práce Slovenska na výkonnosť ekonomiky asymetricky?
    Autorské údajeRenáta Pitoňáková, Rudolf Kucharčík, Ladislav Kabát
    Autor Pitoňáková Renáta EUBFMVKDV - Katedra medzinárodných ekonomických vzťahov a hospodárskej diplomacie FMV
    Spoluautori Kucharčík Rudolf EUBFMVKMV - Katedra medzinárodných politických vzťahov FMV
    Kabát Ladislav
    Zdrojový dokument Journal of Economic Asymmetries. Vol. 31 (2025), pp. [1-14]. - Amsterdam : Elsevier Science Publishers B.V.. ISSN 2352-8397
    DOI 10.1016/j.jeca.2025.e00403
    PoznámkyRegistrovaný: Scopus
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuangličtina
    Krajina vydaniaKanada
    Heslá trh práce * ekonomika * výkonnosť ekonomiky * produkt domáci hrubý * nezamestnanosť * rozvoj hospodársky * analýzy * modely * Slovensko
    AnotáciaVstup do Európskej únie, viaceré vonkajšie otrasy a otázne zásahy štátu do podnikateľského prostredia krajiny výrazne ovplyvnili ekonomický rozvoj Slovenska. Tieto javy sa premietli do ekonomickej aj sociálnej situácie, a to do výšky hrubého domáceho produktu (HDP) a miery nezamestnanosti. Analýza možnej asymetrie vo vzťahu nezamestnanosti a produkcie podľa Okunovho zákona. Boli použité štvrťročné údaje na aplikáciu statických a dynamických modelov v ich symetrických a asymetrických formách (2009 Q1 - 2023 Q3). Výsledky naznačujú, že trh práce reaguje viac k poklesu HDP ako k expanzii HDP. Výsledky sú zaujímavé pre riadiace orgány, ktoré riadia politiku trhu práce, predovšetkým v období hospodárskeho poklesu, a pre banky pri kontrole úrokových sadzieb a inflácie.
    Kategória EPCADM
    Registrované vSCOPUS
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE25 00072-001, kópia plného textu

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    PDF zabezpečené611.5 KBdostupné po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.