Počet záznamov: 1
Break-Even Point Analysis in a Selected Winery
Názov Break-Even Point Analysis in a Selected Winery Preklad názvu Analýza bodu zvratu vo vybranom vinárstve Autorské údaje Dominika Čeryová, Jana Ladvenicová Autor Čeryová Dominika Spoluautori Ladvenicová Jana Zdrojový dokument Acta Oeconomica Universitatis Selye : International Scientific Journal. Vol. 11, no. 2 (2022), pp. 20-29. - Komárno : Univerzita J. Selyeho v Komárne, 2022. ISSN 1338-6581 Druh dokumentu rozpis článkov z periodík Jazyk dokumentu angličtina Krajina vydania Slovenská republika Heslá náklady * produkcia * víno * vinohradníctvo * Slovensko Anotácia Vinohradníctvo na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Územie krajiny je rozdelené do šiestich vinohradníckych oblastí. K 31. júlu 2021 bolo zaregistrovaných 692 aktívnych vinárov. Hlavným cieľom tohto príspevku je analyzovať bod zvratu najpredávanejších produktov vo vybranom vinárstve pôsobiacom v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti v období rokov 2016-2020. Tento príspevok porovná produkciu vybranej spoločnosti s produkciou bodu zvratu. Hodnotí sa priemerný čistý zisk a priemerná predajná cena fľaše vybraných vín. Ďalej sa zameriame na kvantifikáciu prevádzkovej páky a miery prevádzkovej páky, ktorá porovnáva zmeny v EBIT s nárastom tržieb. Výsledky ukazujú, že spoločnosť bola zisková z predaja všetkých štyroch najpredávanejších vín v sledovanom období, pretože skutočná produkcia prevyšovala produkciu na hranici rentability. Ani najvyšší zisk na fľašu vína nemusí automaticky znamenať najvyšší celkový zisk, pretože je ovplyvnený najmä počtom vyrobených a predaných fliaš. Posledný výsledok ukazuje, že obrovský rozdiel medzi jednotkovou cenou a priemernými variabilnými nákladmi znamená výraznejší prevádzkový pákový efekt a stupeň prevádzkového pákového efektu. Báza dát ČLÁNKY Odkazy PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika Čísla 2022: 2
článok
Počet záznamov: 1