Počet záznamov: 1  

Konštrukcia modelov dopytu a kvantifikácia faktorov vplyvu na spotrebu hovädzieho mäsa v Slovenskej republike

  1. Názov Konštrukcia modelov dopytu a kvantifikácia faktorov vplyvu na spotrebu hovädzieho mäsa v Slovenskej republike
    Preklad názvuDemand models construction and quantification of the factors of impact on beef consumption in the Slovak Republic
    Autorské údajeDaniela Kunová, Peter Bielik
    Autor Kunová Daniela
    Spoluautori Bielik Peter
    Zdrojový dokument Acta oeconomica et informatica : vedecký časopis pre ekonomiku a informatiku v poľnohospodárstve. Roč. 10, č. 1 (2007), s. 6-9. - Nitra : Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2007. ISSN 1335-2571
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuslovenčina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Systematika 519.86 - Teória ekonomicko-matematických modelov
    Heslá modelovanie ekonometrické * dopyt * spotreba * mäso * Slovensko
    AnotáciaSkúmala sa spotreba hovädzieho mäsa v SR. Pre odhad dopytu boli použité panelové dáta a aplikovaná metóda fixných efektov. Ako podkladová základňa je v práci využitá databáza Štatistického úradu SR v Bratislave. Nosnou časťou sú údaje uvádzané v publikáciách "Príjmy, výdavky a spotreba súkromných domácností SR", ktoré analyzujú štatistiku rodinných účtov. Podkladové údaje sú čerpané za roky 1993 až 2003. Koeficient priamej cenovej elasticity dopytu po hovädzom mäse je -0,47, príjmovej elasticity 0,91 a krížovej cenovej elasticity 0,8, pričom hovädzie a bravčové mäso sú v substitučnom vzťahu. Bol zistený výrazný vplyv ochorenia BSE na spotrebu, pričom dopyt po hovädzom mäse klesol v SR o 35 percent. Za sledované obdobie spotreba hovädzieho mäsa medziročne klesala o 10 percent.
    Báza dátČLÁNKY
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2007: 1

    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.