Počet záznamov: 1  

The Market for Plant-Based Milk Alternatives in Slovakia

  1. Názov The Market for Plant-Based Milk Alternatives in Slovakia
    Preklad názvuTrh s alternatívami rastlinného mlieka na Slovensku
    Autorské údajeMalgorzata Agnieszka Jarossová
    Autor Jarossová Malgorzata Agnieszka EUBOBFKMA - Katedra marketingu OBF
    Zdrojový dokument Studia commercialia Bratislavensia : Scientific Journal of Faculty of Commerce, University of Economics in Bratislava : vedecký časopis Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Roč. 17, č. Special Issue (2024), s. 149-163. - Bratislava : Ekonomická univerzita v Bratislave, 2024. ISSN 1339-3081
    PoznámkyVEGA 1/0398/22
    Druh dokumenturozpis článkov z periodík
    Jazyk dokumentuangličtina
    Krajina vydaniaSlovenská republika
    Heslá mlieko * potraviny * trh * Slovensko
    AnotáciaSpotrebitelia jednoznačne smerujú k rastlinnej strave a flexitariánskym stravovacím návykom. Vedome obmedzujú množstvo živočíšnych produktov, ktoré konzumujú, a tam, kde majú možnosť, prechádzajú na rastlinné alternatívy. Robia tak najčastejšie kvôli zdravotným benefitom, ale aj kvôli chuti a ohľaduplnosti k planéte. Rastlinné potraviny a nápoje sú rýchlo rastúcou kategóriou produktov na európskom a svetovom trhu. Získavajú si čoraz viac spotrebiteľov. Tento článok skúma alternatívy rastlinného mlieka dostupné na slovenskom trhu. Na získanie teoretického základu o tejto problematike boli použité metódy analýzy a syntézy. Analyzovali sa informácie z domácich a zahraničných vedeckých a odborných zdrojov. Je zrejmé, že značná časť slovenskej populácie (36,8 %) znižuje alebo zvažuje zníženie spotreby potravín živočíšneho pôvodu. Ľudia všetkých vekových kategórií majú záujem znížiť spotrebu živočíšnych produktov, no najväčší záujem majú spotrebitelia vo veku od 25 do 34 rokov. V roku 2022 si každá tretia domácnosť kúpila rastlinné alternatívy mlieka. S rastúcim povedomím o problémoch životného prostredia sa spotrebitelia čoraz viac zaujímajú o produkty, ktoré majú pozitívny vplyv na životné prostredie alebo ľudské zdravie. Typickým príkladom sú potraviny a nápoje rastlinného pôvodu. Je preto nevyhnutné preskúmať, ako sa menia postoje s rastúcim povedomím o udržateľných produktoch a nákupnom správaní spotrebiteľov.
    Kategória EPCVedecké práce v domácich nekarentovaných časopisoch
    Báza dátPUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ
    Archív EPCE24 00345-007, kópia plného textu
    OdkazyPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Čísla2024: Special Issue

    Názov súboruVeľkosťTyp prístupu
    PDF zabezpečené384.7 KBdostupné po prihlásení
    článok

    článok

Počet záznamov: 1  

  Tieto stránky využívajú súbory cookies, ktoré uľahčujú ich prezeranie. Ďalšie informácie o tom ako používame cookies.