Počet záznamov: 1
Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva
Názov Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva Súbežný názov Economic and social aspects of food industry Autorské údaje Dagmar Matošková, Eva Uhrinčaťová Autor Matošková Dagmar Spoluautori Uhrinčaťová Eva Zdrojový dokument Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 1 (2015), s. 27-41 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336 Druh dokumentu rozpis článkov z periodík Jazyk dokumentu slovenčina Krajina vydania Slovenská republika Systematika 663/664 - Potravinárstvo Heslá potravinárstvo * priemysel potravinársky * Slovensko * situácia hospodárska * zamestnanci * mzdy * produktivita práce * náklady * rentabilita * hodnota pridaná * analýza regresná Anotácia Článok hodnotí ekonomickú situáciu potravinárstva v SR vo vzťahu k jeho ekonomicko-sociálnym aspektom a identifikuje ekonomické ukazovatele s efektom na zamestnanosť v potravinárskom priemysle. Potravinárske podniky sa snažia zvyšovať konkurencieschopnosť svojich výrobkov na domácom a zahraničných trhoch okrem iného prostredníctvom zvyšovania produktivity práce a znižovania nákladovosti s dopadom na počet zamestnancov, ktorý v období rokov 2008-2013 v potravinárskom sektore klesol o pätinu. Z regresnej analýzy vyplýva, že k významným ukazovateľom s vplyvom na mzdy zamestnancov v potravinárskom priemysle patrí pridaná hodnota, majetok, záväzky a náklady fariem. Báza dát ČLÁNKY Odkazy PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika Čísla 2015: 1
Názov súboru Veľkosť Typ prístupu Plný text PDF 820.8 KB verejne dostupné článok
Počet záznamov: 1