Vytlačiť
1. Financial Performance of Tourism Businesses under the Influence of Measures Related to COVID-19
Názov | Financial Performance of Tourism Businesses under the Influence of Measures Related to COVID-19 | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Preklad názvu | Finančná výkonnosť podnikov v cestovnom ruchu pod vplyvom opatrení súvisiacich s COVID-19 | ||||||||
Autorské údaje | Jozef Lukáč, Peter Gallo, Beáta Balogová | ||||||||
Autor | Lukáč Jozef EUBPHFKRP - Katedra finančného riadenia podniku PHF | ||||||||
Spoluautori | Gallo Peter | ||||||||
Balogová Beáta | |||||||||
Zdrojový dokument | GeoJournal of Tourism and Geosites. Vol. 46, no. 1 (2023), pp. 279-284. - Oradea : Oradea Editura Universităţii din Oradea. ISSN 2065-0817 | ||||||||
DOI | 10.30892/gtg.46131-1025 | ||||||||
Poznámky | KEGA 027PU-4/2022. - Registrovaný: Scopus | ||||||||
Druh dokumentu | rozpis článkov z periodík | ||||||||
Jazyk dokumentu | angličtina | ||||||||
Krajina vydania | Rumunsko | ||||||||
Heslá | výkonnosť podniku * ruch cestovný * gastronómia * ubytovanie * koronavírus | ||||||||
Anotácia | Všetci vieme, že šírenie ochorenia COVID-19 prinieslo pre celý svet značné obmedzenia, ktoré úzko súvisia aj s podnikateľskou činnosťou firiem. V dôsledku opatrení vlády SR boli niektoré podnikateľské subjekty obmedzené vo výkone svojej činnosti. Na dosiahnutie cieľa sme okrem všeobecných logických metód použili aj hierarchickú aglomeratívnu zhlukovú analýzu. Ako metódu zhlukovania sme zvolili wardovú metódu. Wardova metóda minimálneho rozptylu je aglomeratívna (zlučovacia) hierarchická metóda. Zo slovenských podnikov v oblasti cestovného ruchu najviac podnikov obsahoval klaster 3, ktorý obsahoval 16 podnikov. Tento najpočetnejší a dominantný klaster má priemernú hodnotu ukazovateľa aktív 8546978 €. Na Slovensku v rámci pomoci podnikom cestovného ruchu na vládnej úrovni bola v rámci schémy vyhlásená výzva, v rámci ktorej bolo možné čerpať pomoc za mesiace apríl až október 2020. Táto pomoc mala pokryť stratu 10 % z ich tržieb podnikateľom v gastronómii a cestovnom ruchu. | ||||||||
Kategória EPC | ADM | ||||||||
Registrované v | SCOPUS | ||||||||
Báza dát | PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ | ||||||||
Archív EPC | E23 00144-001, online | ||||||||
|