Vytlačiť
1. Ekonomická výkonnosť a konkurencieschopnosť slovenského agropotravinárstva
Názov | Ekonomická výkonnosť a konkurencieschopnosť slovenského agropotravinárstva |
---|---|
Súbežný názov | Economic performance and competitiveness of Slovak agriculture and food sector |
Autorské údaje | Zuzana Chrastinová, Dagmar Matošková, Slávka Krížová |
Autor | Chrastinová Zuzana |
Spoluautori | Matošková Dagmar |
Krížová Slávka | |
Zdrojový dokument | Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 4 (2015), s. 64-87 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336 |
Druh dokumentu | rozpis článkov z periodík |
Jazyk dokumentu | slovenčina |
Krajina vydania | Slovenská republika |
Systematika | 338.43 - Poľnohospodárstvo ako hospodárske odvetvie |
Heslá | agropotravinárstvo * poľnohospodárstvo * potravinárstvo * hodnota pridaná * konkurencieschopnosť * obchod zahraničný * sebestačnosť * trh domáci * výrobky domáce * Slovensko |
Anotácia | Analýza ekonomickej výkonnosti a konkurencieschopnosti slovenského agropotravinárstva. Akcent je v článku položený na determinanty makroekonomického vývoja a účasti odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva na národnom hospodárstve, ako aj na konkurencieschopnosť agropotravinárskych komodít na domácom a zahraničnom trhu. Agropotravinárstvo ako komplex odvetví poľnohospodárstva a potravinárstva sú úzko späté a na seba nadväzujú. Poľnohospodárstvo je prvotným produkčným článkom potravinovej vertikály s rozhodujúcou väzbou svojej produkcie na potravinársky priemysel. V konkurencieschopnosti slovenských agropotravinárskych komodít existujú značné rezervy. Alarmujúcim je fakt, že sa zo Slovenska vyváža čoraz viac agrárnych komodít, ktoré sa k nám vracajú vo forme spracovaných výrobkov, čo prehlbuje negatívne saldo obchodnej bilancie, pričom podiel domácich potravinárskych výrobkov na slovenskom trhu klesá. |
Báza dát | ČLÁNKY |
Odkazy | PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika |
Čísla | 2015: 4 |