Vytlačiť
1. Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva
Názov | Ekonomicko-sociálne aspekty potravinárstva | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Súbežný názov | Economic and social aspects of food industry | ||||||||
Autorské údaje | Dagmar Matošková, Eva Uhrinčaťová | ||||||||
Autor | Matošková Dagmar | ||||||||
Spoluautori | Uhrinčaťová Eva | ||||||||
Zdrojový dokument | Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 15, č. 1 (2015), s. 27-41 online. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2015. ISSN 1338-6336 | ||||||||
Druh dokumentu | rozpis článkov z periodík | ||||||||
Jazyk dokumentu | slovenčina | ||||||||
Krajina vydania | Slovenská republika | ||||||||
Systematika | 663/664 - Potravinárstvo | ||||||||
Heslá | potravinárstvo * priemysel potravinársky * Slovensko * situácia hospodárska * zamestnanci * mzdy * produktivita práce * náklady * rentabilita * hodnota pridaná * analýza regresná | ||||||||
Anotácia | Článok hodnotí ekonomickú situáciu potravinárstva v SR vo vzťahu k jeho ekonomicko-sociálnym aspektom a identifikuje ekonomické ukazovatele s efektom na zamestnanosť v potravinárskom priemysle. Potravinárske podniky sa snažia zvyšovať konkurencieschopnosť svojich výrobkov na domácom a zahraničných trhoch okrem iného prostredníctvom zvyšovania produktivity práce a znižovania nákladovosti s dopadom na počet zamestnancov, ktorý v období rokov 2008-2013 v potravinárskom sektore klesol o pätinu. Z regresnej analýzy vyplýva, že k významným ukazovateľom s vplyvom na mzdy zamestnancov v potravinárskom priemysle patrí pridaná hodnota, majetok, záväzky a náklady fariem. | ||||||||
Báza dát | ČLÁNKY | ||||||||
Odkazy | PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika | ||||||||
Čísla | 2015: 1 | ||||||||
|