Vytlačiť
1. Funkcionálna analýza rozptylu: prípadová štúdia z potravinárskeho priemyslu
Názov | Funkcionálna analýza rozptylu: prípadová štúdia z potravinárskeho priemyslu | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Súbežný názov | Functional Analysis of Variance: Case Study From Food Industry | ||||||||
Autorské údaje | Peter Knížat | ||||||||
Autor | Knížat Peter EUBFHIKOV - Katedra operačného výskumu a ekonometrie FHI | ||||||||
Zdrojový dokument | Nové trendy v ekonometrii a operačním výzkumu : mezinárodní vědecký seminář, 30. listopad - 2. prosinec 2022, Praha. S. 71-77. - Bratislava : Vydavateľstvo EKONÓM, 2022 / König Brian ; Lukáčik Martin ; Borovička Adam ; Fendek Michal ; Goga Marián ; Nové trendy v ekonometrii a operačním výzkumu 2022 Mezinárodní vědecký seminář. ISBN 978-80-225-5006-2 | ||||||||
Druh dokumentu | rozpis článkov zo zborníkov | ||||||||
Jazyk dokumentu | slovenčina | ||||||||
Krajina vydania | Slovenská republika | ||||||||
Heslá | priemysel potravinársky * analýza dát * systémy informačné * matematika * štatistika | ||||||||
Anotácia | Technologický pokrok v informačných systémoch poskytol možnosť zaznamenávať veľmi veľké súbory dát, ktorý tiež umožňuje meranie fyzikálnych alebo sociálnych fenoménov presnejším spôsobom. Dáta v takýchto viacrozmerných súboroch sa dajú transponovať do matematických, tzv. funkcionálnych, objektov pre pozorované vzorky. Štatistická terminológia určená na spracovanie tohto druhu viacrozmerných matematických objektov sa nazýva analýza funkcionálnych dát. V tomto článku predstavíme teoretický rámec, ktorý transponuje reálne dáta na funkcionálne a definuje tieto matematické objekty v štatistickej metóde analýzy rozptylu. V prípadovej štúdii z potravinárskeho priemyslu ukážeme aplikáciu tohto teoretického rámca na pozorované dáta, ktorej cieľom bude overenie, či je možné určiť obsah tuku vo vzorke mäsa na základe spektrálnych absorbancií meraných infračerveným analyzátorom. | ||||||||
Kategória EPC | Publikované príspevky na zahraničných vedeckých konferenciách | ||||||||
Báza dát | PUBLIKAČNÁ ČINNOSŤ | ||||||||
Archív EPC | E22 00545-006, kópia plného textu | ||||||||
|