Vytlačiť
1. Potravinový odpad v maloobchode a gastroslužbách
| Názov | Potravinový odpad v maloobchode a gastroslužbách | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Autorské údaje | Ivan Masár | ||||||||
| Autor | Masár Ivan | ||||||||
| Zdrojový dokument | Odpady : minimalizácia, zhodnocovanie a zneškodňovanie : odborný dvojmesačník. Roč. 25, č. 3-4 (2025), s. 5-9. - Bratislava : Wolters Kluwer SR, 2025. ISSN 1335-7808 | ||||||||
| Druh dokumentu | rozpis článkov z periodík | ||||||||
| Jazyk dokumentu | slovenčina | ||||||||
| Krajina vydania | Slovenská republika | ||||||||
| Heslá | potraviny * odpad * odpad komunálny * odpad výrobný * odpadky * maloobchod * gastronómia * opatrenia | ||||||||
| Anotácia | Potravinový odpad vzniká vo všetkých etapách výroby a spotreby v rámci celého potravinového reťazca: v poľnohospodárskej prvovýrobe, potravinárskom priemysle, doprave, veľkoobchode a maloobchode, stravovacích službách a domácnostiach. V príspevku zameriame pozornosť na odvetvia maloobchodu a gastronomických služieb, kde sa tvorí takmer 1/5 z celkového objemu potravinového odpadu. Uvedieme príklady opatrení aplikované v maloobchode a stravovacích službách niektorých priemyselne vyspelých krajín, ktoré prispievajú k zníženiu potravinového odpadu. Predajcovia potravín, poskytovatelia stravovacích služieb, štátna správa a v neposlednom rade samotní spotrebitelia musia zvýšiť úsilie pri zavádzaní a využívaní opatrení na znižovanie potravinového odpadu. | ||||||||
| Báza dát | ČLÁNKY | ||||||||
| Odkazy | PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika | ||||||||
| Čísla | 2025: 3-4 | ||||||||
| |||||||||