Vytlačiť
1. Vybrané aspekty ekonomiky potravinárskeho priemyslu a zahranično-obchodná výmena krajín EÚ
Názov | Vybrané aspekty ekonomiky potravinárskeho priemyslu a zahranično-obchodná výmena krajín EÚ | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Preklad názvu | Selected aspects of food industry economics and foreign trade of EU countries. | ||||||||
Autorské údaje | Dagmar Matošková, Jozef Gálik | ||||||||
Autor | Matošková Dagmar | ||||||||
Spoluautori | Gálik Jozef | ||||||||
Zdrojový dokument | Ekonomika poľnohospodárstva. Roč. 17, č. 1 (2017), s. 31-52. - Bratislava : Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, 2017. ISSN 1338-6336 | ||||||||
Druh dokumentu | rozpis článkov z periodík | ||||||||
Jazyk dokumentu | slovenčina | ||||||||
Krajina vydania | Slovenská republika | ||||||||
Heslá | agropotravinárstvo * obchod zahraničný * hodnota pridaná * dovoz * vývoz * mzdy * sebestačnosť * výroba poľnohospodárska * potravinárstvo * Slovensko * Európska únia | ||||||||
Anotácia | Analýza ekonomicko-sociálnych aspektov potravinárskeho priemyslu a zahraničnej agropotravinárskej obchodnej výmeny krajín EÚ. Vývoj vybraných ukazovateľov na úrovni celého sledovaného zoskupenia, aj na úrovni jednotlivých štátov a odborov. Z analýzy vyplýva, že produkcia potravín a nápojov v EÚ rastie. Najväčším producentom potravín je Nemecko, príspevok SR je minimálny. Väčšina starých členských krajín EÚ dosahuje niekoľkonásobne vyššiu produktivitu práce z pridanej hodnoty ako SR. Finančný objem agropotravinárskeho zahraničného obchodu EÚ sa postupne zvyšuje, pričom dlhodobo dosahuje zápornú obchodnú bilanciu s agrárnymi komoditami a kladnú obchodnú bilanciu s potravinárskymi komoditami. | ||||||||
Báza dát | ČLÁNKY | ||||||||
Odkazy | PERIODIKÁ-Súborný záznam periodika | ||||||||
Čísla | 2017: 1 | ||||||||
|