Number of the records: 1  

Changes in the Intensity and Impact of Factors Influencing Consumer Behaviour in the Food Market Over Time

  1. Title Changes in the Intensity and Impact of Factors Influencing Consumer Behaviour in the Food Market Over Time
    TranslationZmeny v intenzite a vplyv faktorov ovplyvňujúcich spotrebiteľské správanie na trhu s potravinami v čase
    Author infoIrena Antošová, Jana Stávková
    Author Antošová Irena
    Co-authors Stávková Jana
    Source document Agricultural Economics. Vol. 69, no. 9 (2023), pp. 358-365. - Praha : Czech Academy of Agricultural Sciences, 2023. ISSN 0139-570X
    DOI 10.17221/191/2023-AGRICECON
    Document kindschedule of articles from periodics
    LanguageEnglish
    Country of EditionCzech Republic
    Keywords správanie spotrebiteľa * trh potravinový * rozhodovanie * prieskum * analýza faktorová * udržateľnosť * spotreba udržateľná * digitalizácia
    AnnotationCieľom príspevku je identifikovať zmeny a intenzitu faktorov ovplyvňujúcich nákupné rozhodovanie spotrebiteľov na trhu s potravinami. Výskum ponúka unikátne porovnanie situácie medzi rokmi 2007 a 2022 a odhaľuje vznikajúce faktory ovplyvňujúce rozhodnutia spotrebiteľov. Autori uskutočnili reprezentatívny dotazníkový prieskum (N = 686) na zistenie vplyvu jednotlivých faktorov. Údaje boli spracované pomocou faktorovej analýzy, ktorá umožnila znížiť počet faktorov (20) na štyri determinanty pokrývajúce 61 % celkovej variability v súbore údajov. Medzi determinanty rozhodovania spotrebiteľov o nákupe patria tradičné propagačné prvky, parametre produktov, novovzniknuté faktory založené na trendoch udržateľnosti a zdravotného povedomia a cenové zľavy. Zdá sa, že spotrebiteľské správanie je ovplyvňované širokým spektrom krátkodobých a dlhodobých faktorov a je potrebné sa naň pozerať komplexne v dlhšom časovom horizonte s prihliadnutím na aktuálne trendy.
    DatabaseARTICLES
    ReferencesPERIODIKÁ-Súborný záznam periodika
    Numbers2023: 9

    File nameSizeTyp prístupu
    Plný text PDF466.2 KBpublicly available
Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.