Studia commercialia Bratislavensia : Scientific Journal of Faculty of Commerce, University of Economics in Bratislava : vedecký časopis Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Roč. 18, č. 1 (2025), s. 29-38. - Bratislava : Ekonomická univerzita v Bratislave, 2025. ISSN 1339-3081
Označovanie environmentálnej stopy informuje spotrebiteľov o ekologických vplyvoch potravinárskych výrobkov a vedie ich k udržateľnejším rozhodnutiam. Táto štúdia systematicky skúma sekundárnu literatúru s cieľom analyzovať jej vplyv na rozhodovanie spotrebiteľov pri nákupe potravín. Zhrňuje súčasné poznatky, skúma kľúčové faktory ovplyvňujúce účinnosť označovania – ako je jasnosť, dôveryhodnosť a dostupnosť – a navrhuje vylepšenia pre tvorcov politík, potravinársky priemysel a marketérov. Výsledky ukazujú, že transparentné a dobre komunikované označovanie zvyšuje dôveru a podporuje environmentálne zodpovedné správanie, zatiaľ čo demografické faktory modulujú ich vplyv. Štandardizované rámce a strategická komunikácia posilňujú účinnosť označovania. Záverom možno povedať, že jasné a dôveryhodné označovanie environmentálnej stopy pomáha spotrebiteľom robiť informované rozhodnutia, podporuje úsilie o udržateľnosť a prispieva k rozvoju odolnejších potravinových systémov.
Public work category
Scientific titles in home not carented magazines and other year-books